Головне меню

Популярні рецепти

Торгоня (Закарпатська кухня)

Торгоня (Закарпатська кухня)

Торгоня — одна з найдавніших борошняних страв угорців.

У борошно вбивають яйця, додають сіль, замішують круте тісто і залишають для вистоювання і підсушування на 2,5—3 години.

Потім тісто невеликими кусочками натирають на тертці з отвора­ми 3—4 мм. Крупу-торгоню, що утворилася при натиранні тіста, висушують у духовці до світло-жовтого кольору, слідкуючи, щоб вона не підгоріла.

Висушену торгоню кладуть у широку каструлю з великою кіль­кістю гарячого жиру і на помірному вогні підрум'янюють, солять, додають дрібно нарізану цибулю, смажать 1—2 хвилини, висипають червоний молотий солодкий перець, швидко розмішують і відразу заливають приготовленим окропом. Потім до торгоні додають наріза­ний кубиками свіжий солодкий перець та нарізані кубиками ошпарені свіжі помідори, з яких знята шкірка і дають закипіти. Після цього каструлю прикривають кришкою, ставлять у помірно розігріту духовку і тушкують (не помішуючи) приблизно 20 хвилин. Напри­кінці тушкування додають дрібно нарізану зелень петрушки або кропу.

Готова торгоня має бути м'якою і розсипчастою. Використо­вують для гарнірів до таких страв, як попрікаш, перкельт, душени­на тощо.

Витрати продуктів для приготування 1 кг гарніру торгоні: борошно 800 г, яйця 10 шт.. жир 86 г, цибу­ля 48 г, перець червоний молотий солодкий 3 г, перець свіжий со­лодкий 85 г, помідори свіжі 62 г, сіль 14 г, зелень петрушки або кро­пу 15 г, вода 500 г,

Торгоню можна приготувати й з меншої кількості яєць, додаючи у борошно трохи води. Для приготування 1 кг такої торгоні потріб­но: борошно 870 г, яйця 4 шт., вода 180 г, сіль 15 г.