Головне меню

Популярні рецепти

Хашлама, басма, дімляма

Хашлама, басма, дімлямаПропоную вашій увазі ще одне популярне блюдо не тільки азербайджанської, але і середньоазіатської кухні.

Хочу дати пояснення до назви, чому я так назвала сей рецепт. У нас в Азербайджані це блюдо називають - хашлама, в деяких регіонах Середньої Азії - це Басма, а в деяких - Дімляма. Але як би це блюдо не називалося, воно дуже смачне, а найголовніше - дуже просте у виконанні, тобто його може приготувати навіть людина, яка не дуже дружить з кухнею, але дуже б хотла потоваришувати.)))

Отже, для початку нам потрібен казан (чавунний або алюмінієвий). Якщо немає такого, що ж робити беріть що є, тільки, природно, не емальований і не з тефлоновим покриттям.

У казан спочатку укладаємо м'ясо в один ряд. Якщо м'ясо з жирком, то укладаємо його жирком вниз.

Я, як бачите не дала кількість інгредієнтів, тому к-ть в даному випадку довільна. Все залежить від діаметра і розміру вашого казана. Всі продукти укладаються просто в один ряд.

Після того як поклали в казан м'ясо, його потрібно посолити, поперчити. Зіра тут на любителя. Я її тут не дуже люблю, але це, звичайно, на любителя.

Зверху на м'ясо укладаємо дрібно порізану цибулю. Зверху на цибулю - нарізані помідори. Зверху - очищені нарізані або кубиками або кільцями баклажани. Підсолюємо. Зверху - нарізану кубиками картоплю. Підсолити. Тут зверніть увагу на те, щоб картопля не стикалася з помідорами, тобто не можна допускати, щоб помідори виявилися поверх картоплі, тому інакше картопля стане твердою, скільки її не вари. Поверх укладаємо крупно порізаний болгарський перець.

Це обов'язковий склад нашого блюда. Якщо ж у вас є необов'язкові інгредієнти. які я вказала в складі, ви можете доповнити блюдо тим, що є і тим, що подобається. Проте хочу зауважити, що якщо ви додасте сюди стручкову квасолю і капусту, то при повторному розігріванні цієї страви, вони можуть виглядати не дуже естетично, тому можуть пом'ятися і розваритися!

Отже, якщо ми додаємо інші інгредієнти, то поверх болгарського перцю укладаємо стручкову квасолю, буквально половинку айви, нарізану кубиками. Це теж на любителя, тому айва поряд з ароматом дає і певну солодкість блюду, яка теж підходить не всім.

Поверх айви викладаємо 2-3 листочка капусти, порванних руками. Підсолити.

Головку часнику очистити від верхньої шкірки і закласти його цілим у центр.

Зелень петрушки нарізати і посипати зверху.

Верх усієї цієї справи покриваємо цілим листом капусти, накриваємо казан кришкою і відправляємо його на вогонь.

Зверніть увагу, що води ми не наливаємо, тому овочі дадуть необхідний тут мінімум рідини. А більше нам і не треба, тому як готується це блюдо практично на пару.

Спочатку ставимо казан на середній вогонь, а як почуєте, що закипіло і булькає, зменшіть вогонь до слабкого і залиште на хвилин 45-60. Час готування залежить від того яке у вас м'ясо і від того які інгредієнти ви використовували.

По-справжньому гарна хашлама тільки що приготовлена, тому при розігріві істотно втрачає і в ароматі, і в смаку, і в зовнішньому вигляді.

Смачного!

Інгредієнти

Обов'язкові інгредієнти:

Баранина (баранину можна і з кістками, і з жирком або дрібно нарізана м'якоть телятини)
Ріпчасту цибулю
Картопля
Баклажани
Помідори
Болгарський перець (зелений, жовтий, червоний - який є)


Необов'язкові інгредієнти:

Айва
Стручкова квасоля
Капуста
Часник
Петрушка
Сіль, червоний перець, зіра (на любителя)