Головне меню

Популярні рецепти

Ковбаса домашня закарпатська (Закарпатська кухня)

Ковбаса домашня закарпатська (Закарпатська кухня)

Домашню ковбасу готують з свинини впереміш з м'ясом молодої яловичини.

Передусім підготовляють свинячі кишки, які добре обчищають, знімають жир із зовнішнього боку, промивають у воді кілька разів, вивертають і заливають 2-процентним розчином марганцевокислого калію, щоб зняти з кишок рожевий відтінок. Потім натирають сіллю, промивають, кладуть у холодну воду й тримають у ній одну добу.

Підготовлені шматки свинини та яловичини солять і залишають на 6—8 годин. Потім м'ясо пропускають через м'ясорубку з крупною ре­шіткою, заправляють сіллю, розтертим часником, червоним і чорним перцем й усе добре вимішують.

Приготовленим фаршем наповнюють підготовлену кишкову обо­лонку спеціальним шприцом, проколюючи голкою кишку, щоб вихо­дило зайве повітря і щоб ковбаса наповнювалась рівномірно. Свіжу ковбасу ставлять у холодне місце на 5—6 годин для того, щоб фарш добре просолився.

Потім ковбасу розвішують кільцями на дерев'яні або металеві па­лички і повільно обкурюють у спеціальній коптильні протягом 2—3 днів при температурі не вище 20—30° С. Найкращою сировиною для копчення є тирса з букового або дубового дерева.

Викопчену ковбасу вивішують у сухому холодному приміщенні.

Перед вживанням ковбасу відварюють або смажать чи кладуть у різні супи.

Витрати продуктів для приготування 10 кг домашньої ковбаси: свинина обрізна 12 кг. яловичина моло­да 2,5 кг, сіль 240 г, перець червоний молотий 16 г, перець чор­ний молотий 15 г, часник 78 г, кишки свинячі 7—10 м.




Схожі кулінарні рецепти