Головне меню

Популярні рецепти

Страви з сиру


Сирник на пісочному тісті

СИРНИК НА ПІСОЧНОМУ ТІСТІ

Тісто: 500 г борошна, 200 г вершкового мас­ла або маргарину, 2—3 ст. ложки сметани, 50 г цукру, 2 жовтки, цедра з 1/2 лимона.

Начинка: 1 кг сиру, 10 яєць, 350 г цукру, 50 г вершкового масла, 150 г ізюму, 50 г ман­ної крупи, 2—3 варені картоплини, 2—3 го­рішки мигдалю.

Жир посікти з борошном, додати цукор, жовт­ки, натерті на густій тертці, лимонну цедру і замісити на сметані круте тісто. Поставити його в холодне місце на 2 год. Потім тісто розділити: 2/3 покласти у змащену жиром тортівницю і поколоти виделкою, а 1/2 залишити.

Начинку приготувати так: сир змолоти на м'ясорубці, розтерти з цукром і розтопленим маслом, додаючи по одному жовтку, поки утвориться пухка маса. Вимішати її з ізю­мом, піною збитих білків, тертим мигдалем, манною крупою, змеленою картоплею і ви­класти на тісто в тортівниці. З тіста, що за­лишилося, скачати тонкий валок і зробити з нього решітку зверху начинки, оздобити її половинками горіхів. Приготовлений сирник змастити білком с пекти в гарячій духовці (210—220° С) протягом 45 хв. Виймати з тор­тівниці, коли охолоне.

 
Сирник з малиновим джемом

СИРНИК З МАЛИНОВИМ ДЖЕМОМ

Тісто: 300 г борошна, 100 г вершкового мас­ла або маргарину, 1—2 ст. ложки сметани, 1 ст. ложка цукру, на кінець ножа солі.

Начинка: 1 кг сиркової маси, 250 г цукру, 6 яєць, 100 г вершкового масла, 50 г борошна, 200 г малинового джему.

Замісити пісочне тісто, вистелити ним дно і стінки змащеного жиром листа, поколоти виделкою, накласти малиновий джем. Розтерти масло з цукром, жовтками, вимішати з сирковою масою, піною збитих білків, всипати борошно і вимішати. Вилити цю масу в тортівницю поверх джему і пекти в гарячій духовці (210—220° С) протягом години.

Якщо сирник надто рум'яниться, накрити вологим папером. Виймати з тортівниці, коли остигне.

 
Сирник на дріжджовому тісті

СИРНИК НА ДРІЖДЖОВОМУ ТІСТІ

Тісто: 500 г борошна, 1 склянка кефіру, 30 г дріжджів, 100 г вершкового масла або маргарину, 100 г цукру, 3 жовтки, на кінець ножа солі.

Начинка: 500 г свіжого сиру, 5 яєць, 50 г вершкового масла, 2 ст. ложки манної крупи, 2—3 розтерті варені картоплини, мигдальна есенція. 300 г цукру.

У борошні зробити заглиблення, влити кефір, всипати цукор і покласти подрібнені дріж­джі. Ці продукти перемішати і поставити в тепле місце, щоб дріжджі почали бродити. То­ді додати жовтки, розтоплений жир і посоли­ти. Замісити тісто і накрити. Коли тісто пі­дійде, розкачати корж, викласти його па зма­щений жиром лист шаром завтовшки з па­лець, поколоти.

Начинку приготувати так: сир змолоти на м'ясорубці, масло розтерти з цукром, додаючи по одному жовтку. Змішати з меленим сиром і картоплею, щоб утворилася пухка маса. Ви­мішати з піною збитих білків і манною кру­пою, додати 5—6 крапель мигдальної есенції. Приготовлену начинку викласти па тісто, змастити яйцем, посипати посіченими горіха­ми і цукром.

Пекти протягом години в гаря­чій духовці (210—220° С). Якщо сирник надто рум'яниться, прикрити вологим папером. Зні­мати з листа холодним.

 
Сирник апельсиновий

СИРНИК АПЕЛЬСИНОВИЙ

Тісто: 300 г борошна, 250 г вершкового мас­ла або маргарину, 1 ст. ложка цукру, на кі­нець ножа солі.

Начинка: 1 кг сиру, 8 яєць, 300 г цукру, 50 г вершкового масла, 50 г манної крупи, 100 г ізюму, 100 г мигдалю, 1 апельсин.

Замісити пісочне тісто, вистелити ним дно і стінки змащеної жиром тортівниці, поколоти видел­кою і підпекти до половини готовності про­тягом 20 хв.

Начинку приготувати так: сир перетерти крізь сито або змолоти на м'ясорубці. Зварити апельсин, 3—4 рази зливаючи воду і наливаю­чи гарячу. Коли остигне, порізати, вибрати зернятка і змолоти па м'ясорубці. Розтерти з цукром розтоплене масло, додати змелений апельсин, жовтки і розтирати, додаючи по ложці сиру.

Одержану масу вимішати з піною збитих біл­ків, манною крупою, промитим ізюмом, ви­класти на тісто в тортівниці, посипати посі­ченим мигдалем і пекти в гарячій духовці (210—220° С) протягом години. Якщо сирник дуже рум'яниться, покрити вологим папером. Виймати з форми холодним.

 
Сирник з картоплею

СИРНИК З КАРТОПЛЕЮ

Тісто: 300 г борошна, 150 г вершкового мас­ла або маргарину, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки цукру, на кінець ножа солі.

Начинка: 1,5 кг сиру, 2—3 варені кар­топлини, 500 г цукру, 100 г вершкового мас­ла, 150 г горіхів, 12 яєць, 50 г борошна, 150 г ізюму, ванілін або мигдалева есенція.

Помадка: 300 г цукру, 1/2 склянки води, 1 ч. ложка оцту, 50 г шоколаду або 30 г ка­као. 1 ст. ложка вершкового масла, ванілін.

Замісити пісочне тісто, викласти у змащену жиром форму, поколоти виделкою і пекти протягом 20 хв при температурі 210—220° С.

Начинку приготувати так: розтерти масло з цукром, додати змелений разом з вареною, картоплею сир і розтирати, додаючи по одно­му жовтку. Під кінець вимішати з піною зби­тих білків, борошном, посіченими горіхами, ізюмом, ваніліном і кількома краплями миг­далевої есенції.

Одержану масу вилити на тісто у формі. Пекти в гарячій духовці (210—220° С) протя­гом години. Якщо сирник дуже рум'яниться, накрити його вологим папером. Виймати з форми холодним. Холодний сирник покрити шоколадною помадкою і оздобити мигдалем.

Помадку приготувати так: цукор залити гаря­чою водою, оцтом, накрити і варити. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, тягне за собою «нитку», додати зігрітий шоколад або зварене з 2—3 ст. ложками води какао. Зняти з плити, додати масло, ванілін. Коли почне гуснути, вилити на сирник.

 
Сирник без тіста

СИРНИК БЕЗ ТІСТА

1 кг сиру, 500 г цукру, 10 яєць, 200 г вершко­вого масла, 2 ст. ложки манної крупи, З—4 варені картоплини, 50 г посічених горіхів, ва­нілін, мигдальна есенція.

Жовтки розтерти з цукром, додати розтоплене масло, змелені сир і картоплю, ванілін, кілька крапель мигдалевої есенції і розтерти, щоб утворилася пухка маса. Вимішати її з піною збитих білків, манною крупою і вилити у форму, застелену промащеним папером. Звер­ху посипати посіченими горіхами, цукром, ізюмом. Пекти в гарячій духовці (210—220° С) протягом години.

Якщо сирник надто рум'я­ниться, прикрити вологим папером. Зняти з листа, коли цілком остигне.

 
Сирник не печений

СИРНИК НЕ ПЕЧЕНИЙ

1 кг 250 г сиру, 200 г цукру, 4 яєць, 200 г вершкового масла, 200 г арахісу, 1 л густої сметани, ванілін.

Сир змолоти на м'ясорубці, розтерти з цук­ром і ваніліном, додаючи по одному яйцю і розтоплене вершкове масло. Всипати почище­ний і посічений арахіс, влити сметану і ви­мішати. Всю цю масу загорнути в серветку і помістити на добу під прес. Після цього ви­класти на тарілку і посипати посіченим під­смаженим арахісом або солодким мигдалем.

*

1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г ізюму, ванілін.

Сир змолоти на м'ясорубці, розтерти з яйця­ми, маслом, влити сметану і підігріти, не до­водячи до кипіння. Коли з'явиться хоч одна бульбочка, зняти з вогню і поставити в холод­ну воду. Перемішувати, поки не вистигне. То­ді всипати цукор з ваніліном, ізюм. Всю цю масу викласти на серветку і тримати під пре­сом, поки не витече сироватка.

 
Гомбовці з сиру (Закарпатська кухня)

Гомбовці з сиру (Закарпатська кухня)

Свіжий сир добре протирають, додають манну крупу, цукор та яйця. Все добре перемішують, щоб не було грудок, і залишають на 15—20 хвилин для набубнявіння.

З підготовленої сиркової маси роблять кульки діаметром 4—5 см і варять в підсоленій воді під кришкою, поки вони не піднімуться на поверхню води.

Поки гомбовці варяться, окремо підсмажують в жирі сухарі до зо­лотистого кольору і додають до них вершкове масло та цукор.

Зварені гомбовці вибирають шумівкою у друшляк, щоб стекла во­да, перекладають на підігрітий таріль, зверху посипають підсмажени­ми з маслом сухарями і поливають нехолодною сметаною. Подають гарячими по 3 шт. на порцію.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 131 г, кру­па манна 40 г, яйце 1/2 шт., цукор-пісок 17 г, сухарі паніровочні 13 г, масло вершкове 27 г, сметана 40 г.

 
Галушки сирні (Закарпатська кухня)

Галушки сирні (Закарпатська кухня)

Свіжий сир добре протирають, перемішують з сирими яйцями, цукром, борошном, солять і замішують тісто.

Підготовлене тісто викладають на дошку, посипану борошном, роблять з нього тонкі валики у вигляді ковбасок, трохи приплюснуті зверху, нарізають ромбиками і варять у киплячій підсоленій воді до готовності.

Готові галушки подають на стіл гарячими і поливають розтоп­леним вершковим маслом або сметаною.

Галушки сирні із сметаною можна запікати в порціонних горшках.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 102 г, яйця 1/2 шт., цукор 15 г, борошно 40 г, сіль 3 г, масло вершкове 10 г або сметана 20 г.

 
Пампушки з сиру (Закарпатська кухня)

Пампушки з сиру (Закарпатська кухня)

Свіжий сир добре протирають, щоб не було грудок, додають бо­рошно, яйця, цукор, питну соду і ванільний цукор, замішують тісто.

З приготовленого тіста формують кульки діаметром 3—3,5 см і обсмажують у добре розігрітій олії до утворення на поверхні пампу­шок золотистої кірочки.

Подаючи на стіл, посипають цукровою пудрою.

Витрати продуктів на 10 шт. пампушок вагою по 50 г: сир свіжий 147 г, яйця 1 шт., борошно 106 г, цукор 28 г, сода питна 1,3 г, ванільний цукор 1 г, олія 100 г, цукрова пудра 33 г.

 
Сирники (Закарпатська кухня)

Сирники (Закарпатська кухня)

Свіжий сир протирають, змішують з сирими яйцями, борошном, цукром, сіллю і перемішують до утворення однорідної маси.

З приготовленої маси роблять валики у вигляді батончиків зав­товшки 5—6 см, нарізають упоперек кружальцями, обкачують у борошні, надаючи форми битка і смажать з обох боків, щоб сирники трохи підрум'янились.

Готові сирники подають гарячими і поливають сметаною або роз­топленим вершковим маслом, посипаючи цукровою пудрою.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 136 г, бо­рошно 20 г, яйця 1/8 шт., цукор-пісок 15 г, сіль 2 г, масло вершкове або маргарин 5 г, сметана 20 г.

 
Сирники з картоплею (Закарпатська кухня)

Сирники з картоплею (Закарпатська кухня)

Нарізану великими кубиками картоплю кладуть у киплячу воду, варять до готовності, протирають, змішують з протертим сиром, додають сирі яйця, сіль, борошно, перемішують, пропускають через м'ясорубку.

З підготовленої маси формують сирники, обкачують їх у борошні й смажать на добре розігрітому вершковому маслі.

Подають сирники гарячими, поливають сметаною.

Витрати продуктів на одну порцію: сир свіжий 121 г, картопля 113 г, яйця 1/5 шт., борошно 25 г, сіль 2 г, масло вершкове 15 г, сметана 30 г.

 
Запіканка з сиру і моркви (Закарпатська кухня)

Запіканка з сиру і моркви (Закарпатська кухня)

Нарізану великими кусками моркву варять до готовності і проти­рають. Потім протерту моркву з'єднують з добре протертим сиром, замоченою в молоці манною крупою, додають збиті з цукром яйця, сіль і добре перемішують.

Підготовлену масу перекладають на лист або в форму, змащену жиром і носи пану сухарями, зверху розрівнюють, змащують яйцем і запікають в духовці 20—30 хвилин до утворення на поверхні запіканки рум'яної кірочки.

Подаючи на стіл, нарізають кусками квадратної або прямокутної форми і поливають сметаною.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 136 г, морква 54 г, крупа манна 20 г, цукор 15 г, яйця 1/5 шт., сіль 3 г, марга­рин 5 г, сухарі 5 г, сметана 30 г, молоко 10 г.

 
Запіканка з сиру та картоплі (Закарпатська кухня)

Запіканка з сиру та картоплі (Закарпатська кухня)

Картоплю натирають на тертці, віджимають, з'єднують з протер­тим сиром, яйцями та сіллю, укладають на змащений жиром лист і запікають у духовці.

Подають запіканку, поливаючи сметаною.

Витрати продуктів на одну порцію: сир сві­жий 121 г, картопля 160 г, яйця 1/5 шт., сіль 2 г, жир кулінарний 5 г, сметана 30 г.

 
Пудинг із сиру і повидла (Закарпатська кухня)

Пудинг із сиру і повидла (Закарпатська кухня)

Сир протирають, додають протерті з цукром жовтки, повидло, дріб­но натерті сухарі, добре перемішують і з'єднують із збитими білками.

Підготовлену масу укладають шаром на змащений жиром і посипаний сухарями лист, верх розрівнюють, змащують сметаною і за­пікають у духовці.

Готовий пудинг розрізають на куски і подають гарячим із смета­ною.

Витрати продуктів на одну порцію: сир свіжий 102 г, цукор 15 г, яйця 1/4 шт., повидло 35 г, сухарі 18 г, маргарин вершковий 5 г, сметана 35 г.

 
Сосиски з сиру (Закарпатська кухня)

Сосиски з сиру (Закарпатська кухня)

В протертий сир додають сирі яйця, цукор, манну крупу, дрібно натерту моркву, сіль і добре перемішують. З підготовленої маси формують сосиски, обкачують у борошні і обсмажують у добре розігрі­тому вершковому маслі до появи на поверхні сосисок рум'яного кольору.

Готові сосиски подають гарячими. Окремо до них подають сме­тану.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 152 г, морква 52 г, крупа манна 26 г, цукор 18 г, яйце 1/2 шт., борошно 10 г, масло вершкове 10 г, сметана 25 г.

 
Батончики з сиру по-виноградівськи (Закарпатська кухня)

Батончики з сиру по-виноградівськи (Закарпатська кухня)

Сир протирають, додають манну крупу, розтертий з цукром яєчний жовток, сіль, ізюм та натерту моркву і вводять добре збиті яєчні білки.

З підготовленої маси формують невеликі батончики, по 2 шт. на порцію, змочують у лізоні. обкачують у борошні і обсмажують у фритюрі (великій кількості жиру) до готовності, щоб поверхня батон­чиків стала золотистого кольору.

Подають батончики гарячими, поливаючи сметаною.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 100 г, кру­па манна 24 г, цукор 14 г, морква 10 г, ізюм 10 г, яйця 1/2 шт., сіль 2 г, борошно 6 г, маргарин вершковий 15 г, сметана 20 г.

 
Грудка з сиру (Закарпатська кухня)

Грудка з сиру (Закарпатська кухня)

Сир кладуть під гніт, щоб у ньому залишилось якомога менше вологи, додають яєчні жовтки, борошно, змішане з порошком для пе­чива і попередньо приготовлену з дріжджів, молока та борошна опару, цукор, вершкове масло, сіль, ванільний цукор і замішують густе тісто. Потім його кладуть у тепле місце і залишають на 1 годину, щоб пі­дійшло. після чого перекладають у змащену жиром і посипану бо­рошном форму, залишають у теплому місці на 20 хвилин, потім став­лять у духовку і випікають, щоб грудка зверху стала рум'яною.

Витрати продуктів для приготування грудки вагою 1 кг: сир свіжий 500 г, яєчні жовтки 6 шт.. борошно 230 г, порошок для печива 40 г, опара 80 г, цукор 100 г, масло вершко­ве, 100 г, жир 5 г, ванільний цукор за смаком, сіль 5 г.

 
Бабка з сиру (Закарпатська кухня)

Бабка з сиру (Закарпатська кухня)

Сир добре протирають, змішують з яєчними жовтками, розтертими з цукром, додають ванільний цукор, молоті сухарі, збиті білки і добре перемішують.

Підготовлену масу кладуть у форму, змащену вершковим маслом, розрівнюють, запікають у духовці до золотистого кольору.

Готову бабку розрізають скибками і подають на стіл. До бабки можна подати сметану або кисле молоко.

Витрати продуктів для приготування однієї бабки вагою 700 г: сир 500 г, яйця 4 шт., цукор-пісок 100 г, су­харі 45 г, сіль і ванільний цукор за смаком.

 
Мачанка з сиру (Закарпатська кухня)

Мачанка з сиру (Закарпатська кухня)

Сир протирають, додають дрібно нарізану зелену цибулю, сіль, заправляють сметаною і добре перемішують, щоб маса була пишною.

Готову мачанку викладають гіркою у салатник, оздоблюють гілкою петрушки і подають як самостійну закуску.

Мачанку можна використати і для приготування бутербродів.

Витрати продуктів на одну порцію: сир 50 г, сме­тана 30 г, цибуля зелена 25 г, сіль 1 г, зелень петрушки 1 г.

 
«ПерваяПредыдущая12СледующаяПоследняя»

Страница 1 из 2