Головне меню

Популярні рецепти

"Телятина по-Орловськи" (Страва з історією)

"Телятина по-Орловськи" (Страва з історією)"Телятина по-Орловськи" (Страва з історією)

Veau Orloff - оригінальна назва страви, яку вперше було приготовлено в Парижі для російського графа Орлова, фаворита імператриці Катерини. «Телятина по-Орловський» являє собою гратен з, власне, телятини, картоплі, цибулі та грибів, запечених під соусом бешамель з додаванням сиру. У спрощеній версії, званої «м'ясом по-французьки», зникли гриби, а м'ясна складова стала найчастіше включати свинину чи яловичину, нерідко у вигляді фаршу; соус бешамель замінений вершками, сметаною або відсутній зовсім. Блюдо володіє варіативністю: може змінюватися розташування шарів (цибуля знизу або зверху), стан продуктів (попередня обжарка) і форми нарізки (м'ясо скибками чи маленькими шматочками, цибулю кільцями або дрібно порізана).

Подавати м'ясо по-французьки прийнято, нарізаючи порції або захоплюючи знизу шматок м'яса, і акуратно перекладаючи його на тарілку, щоб не порушити цілісність шарів.

«М'ясо по-французьки» не є стравою французької кухні. У Владивостоці м'ясо, запечене під картопляною шубою, іменують «М'ясом по-Капітанськи» (частіше, однак, страва готується без картоплі), а в середній смузі Росії - «Дипломат», « Сюрприз » або « По-домашньому ».

Я пропоную спробувати ось такий варіант всім відомої страви, думаю  Вам сподобається!

Мясо вимити, обсушіти. Нарізати на широкі скибочки, посолити, поперчити, відбити з двох сторін. Відкласти в сторону.

Сир натерти на дрібній тертці, відкласти.

Картоплю очистити, вимити, нарізати круглими скибочками

Цибулю очистити, нарізати кільцями.

Приготувати соус:

У невеликій каструлі розтопити вершкове масло, всипати борошно, щоб не було грудочок, помішувати дерев'яною лопаткою або вінчиком, відразу влити холодний бульйон

добре розмішати і влити холодні вершки, довести соус до потрібної густоти, приправити сіллю і мускатним горіхом.

Деко застелити фольгою (або використовувати посуд для запікання) змастити рослинним маслом і викласти картоплю в нахльост, посолити, поперчити, на картоплю викласти підготовлене м'ясо

далі кільця ріпчастої цибулі, посолити, поперчити

залити все соусом, розрівнявши лопаткою по всій поверхні і поставити в духовку, запікати м'ясо при 200 С приблизно 1 год 15 хвилин (все залежить від Вашої духовки),

за 15 хвилин до готовності посипати м'ясо тертим сиром і довести до готовності 10-15 хвилин.

Подавати порціонно. Смачного!

1 кг телятини (у мене яловичина)
6 картоплин
4 головки ріпчастої цибулі
сіль за смаком
перець чорний мелений за смаком
150 г.твердого сиру


для соусу "Бешамель з вершками":

50 г.сл.масла
2 ст.ложки борошна
200 мл.22% вершків
300 мл м'ясного (курячого або овочевого) бульйону
щіпка мускатного горіха
сіль за смаком