Головне меню

Популярні рецепти

Поливки


Проста м'ясна поливка (Закарпатська кухня)м

Проста м'ясна поливка (Закарпатська кухня)

М'ясо яловичини добре промивають, заливають холодною водою, солять і на сильному вогні доводять до кипіння. Потім вогонь змен­шують, знімають піну та зайвий жир і далі варять на малому вогні протягом 3—4 годин. За 30—40 хвилин до закінчення варіння в по­ливку додають нарізані моркву, петрушку, кольрабі, цибулю, селеру і солять.

Поливку наливають у тарілки або у супові чашки, на дно яких кладуть домашню локшину або манні галушки, а зверху посипають зеленню петрушки та чорним молотим перцем.

Витрати продуктів на одну порцію: м'ясо ялови­чини 54 г, морква 13 г, петрушка (корінь) 8 г, селера (корінь) 7 г, цибуля 12 г, кольрабі 14 г, зелень петрушки 3 г, сіль 3 г, перець чорний молотий 0,02 г, вода 610 г.

 
Біла м'ясна поливка (Закарпатська кухня)

Біла м'ясна поливка (Закарпатська кухня)

Для приготування такої поливки спочатку готують просту м'ясну поливку, в яку доливають води і доводять до кипіння. Після цього в поливку засипають промитий рис і варять до готовності на малому вог­ні, стежачи, щоб рис добре зварився.

Окремо готують заправку, дія чого жовток яйця добре розмі­шують, додають вершки або сметану і цю масу повільно доливають до киплячої поливки, розмішуючи, і все разом доводять до кипіння.

Подаючи на стіл, поливку посипають дрібно нарізаною зеленню петрушки.

Витрати продуктів на одну порцію: проста м'ясна поливка 500 г, вода 200 г, рис 30 г, яйце 1 шт., вершки або сметана 20 г, зелень петрушки 3 г, сіль 3 г,

Крім того, в таку поливку можна додати 25 г вареного м'яса.

 
Поливка куряча (Закарпатська кухня)

Поливка куряча (Закарпатська кухня)

Традиційний сімейний обід закарпатців починається з курячої по­ливки з різанками (домашня локшина). Без курячої поливки не обходиться жодне весілля або сімейне торжество.

Для приготування курячої поливки для середньої сім'ї потрібна одна курка. М'ясо добре промивають, кладуть у емальований посуд і заливають холодною водою. Якщо курка молода, разом з курячим м'ясом кладуть обчищені овочі (2 моркви, 2 кореня петрушки, 1 селе­ра, і кольрабі. 1 цибулина) та 5—6 горошин чорного перцю. Моркву, селеру, петрушку ріжуть уздовж на 2 частини, а кольрабі — на 4 ча­стини. Стару курку спочатку кип'ятять, потім додають овочі.

Поливку варять на слабому вогні, щоб вода кипіла дуже повільно й обережно знімають піну. Якщо вода википить, доливають чисту га­рячу воду і продовжують варіння, поки м'ясо добре звариться. На­прикінці варіння у поливку додають зелену петрушку.

Окремо варять різанки (домашню локшину), потім відкидають на друшляк і промивають холодною водою.

У тарілку кладуть різанки, шматок вареної курятини, кусочки варених овочів і заливають гарячою поливкою. Поливка повинна бути прозорою, з маленькими краплинами жиру на поверхні, м'ясо і овочі — не розварені.

Витрати продуктів на одну порцію: курка 103 г, морква 25 г, петрушка (корінь) 7 г, селера (корінь) 7 г, кольрабі 20 г, цибуля 12 г, сіль 5 г, чорний перець горошком 0,03 г, петрушка зелена 4 г, вода 350 г, різанки 100 г.

 
Поливка з печінковими галушками (Закарпатська кухня)

Поливка з печінковими галушками (Закарпатська кухня)

Обчищені і промиті моркву, кольрабі, цибулю нарізають кубика­ми і пасерують на смальці або вершковому маслі. Потім овочі кладуть у киплячу воду і варять до напівготовності.

Сиру яловичу або свинячу печінку зачищають від плівок і жилок, пропускають через м'ясорубку з дрібною решіткою разом з цибулею. До приготовленої маси додають манну крупу, сире яйце, дрібно на­січену зелень петрушки, солять за смаком, заправляють чорним пер­цем і добре вимішують.

У киплячий суп, змоченою у воді чайною ложкою кидають з приготовленої маси дрібні галушки і варять протягом 15—20 хви­лин. Наприкінці варіння додають консервований зелений горошок, зелень петрушки і доводять до смаку.

Готова поливка має аромат печінки, овочів та зелені, на поверхні виступають краплини жиру.

Витрати продуктів на одну порцію: яловича або свиняча печінка — 40 г, морква 30 г, кольрабі 31 г, цибуля 29 г, смалець або вершкове масло 12 г, горошок зелений консервований 39 г, сіль 4 г, зелень петрушки 4 г, вода 400 г, крупа манна 12 г, яйце 1/6 шт., зелень петрушки 2 г, сіль 0,06 г, перець чорний моло­тий 0,02 г.

 
Поливка грибна (Закарпатська кухня)

Поливка грибна (Закарпатська кухня)

Сушені гриби замочують, добре промивають, шаткують брусочка­ми, заливають бульйоном або водою і варять на малому вогні. Коли гриби зварилися майже до готовності, додають промитий рис, нарізані часточками кольрабі, моркву, петрушку, солять і варять до готовно­сті. Цибулю, нарізану кубиками, пасерують, додають у поливку і продовжують варіння, слідкуючи, щоб рис, овочі і гриби були м'яки­ми. Подають гарячою.

Витрати продуктів на одну порцію: гриби сушені 10 г, рис 20 г, морква 60 г, петрушка (корінь) 7 г, кольрабі 15 г, ци­буля 12 г, жир кулінарний 10 г, сіль 3 г, бульйон або вода 500 г.

 
Поливка кминкова (Закарпатська кухня)

Поливка кминкова (Закарпатська кухня)

Борошно пасерують на вершковому маслі до коричневого кольору разом з дрібно нарізаною цибулею. Додають попередньо підсмаже­ний і розтертий кмин, заливають склянкою холодної води, добре роз­мішують, щоб не залишилось грудок, і доводять до кипіння. Потім пасероване борошно заливають кістковим бульйоном або водою, со­лять і дають прокипіти.

Готову гарячу поливку подають з грінками, приготовленими з білого хліба або булки, нарізаної дрібними кубиками, підсмаженими у духовці.

Поливка має світло-коричневий колір і добре виражений смак кмину. Кминкова поливка — добра дієтична страва.

Витрати продуктів на одну порцію: борошно пше­ничне 18 г, цибуля ріпчаста 14 г, масло вершкове 18 г, кмин 3 г, сіль 3 г, бульйон кістковий або вода 400 г, грінки 30 г.

 
Поливка томатна (Закарпатська кухня)

Поливка томатна (Закарпатська кухня)

Свіжі промиті помідори нарізають часточками і варять на малому вогні, періодично помішуючи. Зварені помідори протирають на ситі, видавлюють сік, додають воду й доводять до кипіння.

З тіста напівв'язкої консистенції малою ложкою відділяють дріб­ні галушки і кидають у підсолений кип'яток з томатним соком і ва­рять 15—20 хвилин. Потім у поливку додають пасеровку з пшенично­го борошна і дрібно нарізаних ріпчастої цибулі, моркви, петрушки і варять ще 3—5 хвилин. Наприкінці варіння у поливку додають цукор-пісок.

Готова поливка має рожевий колір, приємний аромат помідорів і солодкуватий смак.

Витрати продуктів на одну порцію: помідори сві­жі 295 г, або томат-паста 50 г, вода 300 г, цибуля 24 г, морква 20 г, петрушка (корінь) 10 г, борошно 3 г, масло вершкове або маргарин вершковий 10 г, сіль 3 г, цукор 12 г, галушки 100 г.

 
Поливка дієтична (Закарпатська кухня)

Поливка дієтична (Закарпатська кухня)

Підготовлене і промите нежирне м'ясо яловичини пропускають через м'ясорубку з крупною решіткою, кладуть у каструлю, зали­вають холодною підсоленою водою, закривають кришкою і варять до готовності, не відкриваючи кришку. Доливати у каструлю воду не рекомендується.

Коли м'ясо зварилося, бульйон проціджують. На тарілку виби­вають яйце, відокремлюють білок, а жовток добре збивають і помі­шуючи, додають до нього 4—5 ложок гарячого бульйону. Збитий і розведений бульйоном жовток з'єднують з процідженим бульйоном і готову гарячу поливку подають на стіл.

Така поливка є калорійною і добре засвоюється організмом.

Витрати продуктів на одну порцію: м'ясо ялови­че 170 г, яйце 1/3 шт., сіль 2 г, вода 500 г.

 
Поливка з кукурудзяної крупи (Закарпатська кухня)

Поливка з кукурудзяної крупи (Закарпатська кухня)

Кукурудзяну крупу підсмажують у розігрітому жирі до рум'яного кольору.

Петрушку, кольрабі, цибулю нарізають кубиками і варять до го­товності. Коли овочі зварилися, їх протирають і залишають у відварі. Потім додають підсмажену кукурудзяну крупу і варять протягом 15—20 хвилин, щоб крупа стала м'якою.

Окремо розмішують яйця з сметаною, заправляють поливку і дають ще раз прокипіти.

Готову поливку подають гарячою.

Витрати продуктів на одну порцію: крупа куку­рудзяна 15 г, жир кулінарний 10 г, петрушка (корінь) 27 г, кольрабі 31 г, цибуля 24 г, яйце 1 шт., сметана 15 г, сіль 3 г, вода 600 г.

 
Поливка із свіжих овочів (Закарпатська кухня)

Поливка із свіжих овочів (Закарпатська кухня)

У каструлі на розтопленому смальці тушкують до напівготовності дрібно нарізану цибулю, додають кружальцями нарізані моркву, пет­рушку, кольрабі, заливають невеликою кількістю води, солять і тушкують, поки овочі не пом'якнуть. Доливають теплої води, залежно від того, скільки порцій поливки готують.

У киплячу поливку кидають чайною ложкою підготовлені галуш­ки з манної крупи і варять ще 10—15 хв. Наприкінці варіння до­дають консервований зелений горошок, дрібно нарізану зелень пет­рушки і доводять до смаку.

Витрати продуктів на одну порцію: морква 30 г, петрушка (корінь) 20 г, кольрабі 30 г, цибуля ріпчаста 15 г, горошок зелений 45 г, смалець 15 г, вода 500 г, галушки 100 г.