Головне меню

Популярні рецепти

Баба пухка

БАБА ПУХКА

Тісто: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 30 жовтків, 150 г дріжджів, 250 г вершкового масла або маргарину чи олії, 400 г цукру, 250 г ізюму, ? ч ложки солі, ванілін.

Помадка: 200 г цукру, 5 ст. ложок води, ? ст. ложки оцту, ромова есенція, 1 ч. лож­ка вершкового масла.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і 3 ст. ложками борошна і по­ставити, щоб розчина почала бродити. Жовт­ки збивати з цукром і ваніліном в посуді, який поставити в більшу каструлю з кипля­чою водою. Збивати, поки не утвориться пух­ка однорідна маса. Розчину посолити і влити в посуд з борошном, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець місіння влити розтопле­ний жир або теплу олію і місити, доки жир не з'єднається рівномірно з тістом. Тоді до­дати промитий ізюм, легко перемісити, накри­ти і поставити тісто в тепле місце. Коли воно підійде, перекласти частинами в змащену вершковим маслом, посипану сухарями і ви­стелену промащеним папером форму, запов­нивши її на 2/3. Коли тісто підійде і запов­нить форму, змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200° С) протягом 50 хв. Спечені ще гарячі баби посипати цукровою пудрою з ваніліном або холодні покрити двічі ромовою помадкою.

Помадку приготувати так: цукор залити га­рячою водою, додати оцет, накрити і варити. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, тяг­не за собою «нитку», зняти з плити і розти­рати. Коли сироп почне біліти, додати ромо­ву есенцію і вершкове масло.




Схожі кулінарні рецепти