Головне меню

Популярні рецепти

Баба львівська

БАБА ЛЬВІВСЬКА

Тісто: 750 г борошна, 1/2 склянки молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г вершкового масла або маргарину, 150 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, ванілін, 50 г ізюму, 50 г цукатів, 3 гіркі мигдалини.

Сироп: 200 г цукру, 1,5 склянки води, сік і цедра з 1/2 лимона, кілька крапель ромової есенції.

Помадка: 200 г цукру, 6 ст. ложок води, 1 ч. ложки вершкового масла, 1/2 ч. ложки оцту, кілька крапель ромової есенції, сік з 1/2 лимона.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її у посуд з борошном, посолити, дода­ти розтерті з цукром жовтки, ванілін і замі­сити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплений жир і місити, поки тісто не вбе­ре весь жир, потім додати промитий ізюм, на­різати цукати, натертий на дрібній тертці мигдаль, перемісити, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Тоді частину тіста викласти на 1/3 висоти форми, дно якої за­стелити промащеним папером, і поставити, щоб підійшло. Змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200° С) протягом 40 хв. Спечені баби на другий день поколоти дере­в'яною паличкою в кількох місцях, скропити сиропом, щоб добре наситилися, після чого змастити помадкою.

Сироп приготувати так: цукор залити водою з лимонним соком, заварити, додати ромову есенцію, цедру і вимішати.

Помадку приготувати так: цукор залити гаря­чою водою, додати оцет і варити. Якщо крап­ля сиропу, спадаючи з ложки, тягне за со­бою «нитку», зняти з вогню і розтирати до­давши вершкове масло. Коли сироп почне бі­літи, влити лимонний сік і ром.




Схожі кулінарні рецепти