Головне меню

Популярні рецепти

Баба звичайна
Баба звичайна

Склянку борошна заварюють окропом так, щоб утворилося рідке тісто, на зра­зок сметани. Тісто підбивають дерев'яною ложкою, поки не утвориться однорідна маса. Після неповного охолодження в тісто вливають розведені в теплому молоці дріжджі і ставлять його в тепле місце, щоб підійшло. Готовність опари визна­чається по утворенню на тісті тріщин і великої кількості пухирців. Поки підходить опара, жовтки відокремлюють від білків і розтирають з потовченим і просіяним цукром або пудрою до загустіння, додавши для запаху потовчену разом з цукром ваніль або настояні на горілці корені шафрану, кардамону і сушеної цедри з апельсина або лимона.

Підготовлені жовтки кладуть в трохи теплу опару, добавляють борошно і замі­шують, а потім підбивають руками або де­рев'яною ложкою протягом 2 год. Підбите тісто ставлять знову в тепле місце, щоб підійшло, і коли воно підійде і посередині з'явиться тріщина, обережно, без струсів та різких рухів, посудину ставлять на стілець, всипають решту борошна, пере­мішують і, коли борошна вже не буде видно, вливають розтоплене масло й мі­сять тісто протягом 2 год., поки воно не відставатиме від рук і посудини. Далі тісто знову ставлять в тепле місце, щоб підійшло, і коли воно збільшиться в об'є­мі в 1,5—2 рази, тоді його кладуть на 1/3 об'єму в змащені і посипані просія­ними білими сухарями форми.

Якщо форми не паперові, а жерстяні або мідні, їх обкладають писальним бі­лим папером, змащеним маслом, щоб баби не вийшли з темними боками. Наповнені тістом форми ставлять в тепле місце і, коли тісто в них підійде, ставлять в га­рячу духовку або піч на 1—1,5 год. за­лежно від температури.

Після випікання баби обережно вий­мають з форм, кладуть на завчасно підготовлені подушки з рушниками, час від часу покачують, щоб в них не запали боки. Баби не повинні пере­стоювати в формах, отже, духовка  або піч повинні мати відповідну темпе­ратуру.

На 4 склянки борошна — 20 жовтків, 2 склянки цукру, 300 г масла, 1/3 палички ванілі, 50 г дріжджів, 100 г сухарів, цедри з 1/2 лимона або апельсина.




Схожі кулінарні рецепти