Головне меню

Популярні рецепти

Булка-плетінка

БУЛКА-ПЛЕТІНКА

Тісто: 1,5 кг борошна, 3 склянки молока, 5 яєць, 50 г дріжджів, 100 г вершкового мас­ла або маргарину чи олії, 100 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, мак.

У теплому молоці розвести дріжджі з 1 ст. ложкою цукру і, коли почнуть бродити, вили­ти їх в посуд з борошном, розмішати до кон­систенції густої сметани, посипати борошном, накрити і поставити в тепле місце. Коли роз­чина підійде, посолити, додати добре збиті з цукром яйця і, всипавши решту борошна, за­місити тісто. Коли воно відставатиме від рук, влити теплий жир або олію і місити, поки жир не з'єднається рівномірно з тістом. На­крити і поставити, щоб тісто підійшло. Після цього змоченою у жирі рукою перемісити йо­го ще раз і знову дати підійти. Тоді викласти тісто на дошку, посипану борошном, і трети­ну відрізати. Більшу частину поділити ще на три частини, скачати з них валки з потовще­ною серединою, сплести косу і покласти на змащений жиром лист. Косу починати плести з середини в один, а потім у другий кінець. З тіста, що залишилось, сплести меншу косу і покласти зверху.

Поставити лист у тепле місце, щоб тісто підійшло, змастити білком, посипати маком і пекти в гарячій духовці (210—220° С) протягом години.