ПИРІГ СЛОЙОНИЙ З ЯБЛУКАМИ
Тісто: 300 г борошна, 150 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 1/2 ст. ложки оцту, 2—3 ст. ложки молока, на кінець ножа солі.
Начинка 1: 500 г яблук, 50 г цукру, 1 ч. ложка кориці, 2 ст. ложки білих мелених сухарів.
Начинка II: 1 кг яблук, 400 г цукру, 1/2 склянки води, цедра з 1 лимона або мандарина.
Для змащування: 4 білки, 150 г цукру. 100 г посічених горіхів.
Приготувати слойоне тісто і розкачати два коржі. На один корж накласти пошатковані яблука, посипати їх цукром з корицею і сухарями, накрити другим коржем, краї позагинати. Верхній корж поколоти виделкою, змастити водою і посипати цукром. Пекти в дуже гарячій духовці (240—250° С) протягом 20 хв.
Цей пиріг можна приготувати з начинкою II. Тоді окремо спекти один корж (протягом 25 хв.), накласти охолоджену начинку, покрити її піною збитих з цукром білків, посипати горіхами і поставити на кілька хвилин у гарячу духовку, щоб піна затвердла.
Начинку II приготувати так: яблука натерти на рідкій тертці, додати їх до густого сиропу, звареного з води і цукру, вимішати з лимонною або мандариновою цедрою, варити до прозорості.
Схожі кулінарні рецепти |