Головне меню

Популярні рецепти

Солодке тісто
Солодке тісто

Вироби з солодкого тіста відомі на Україні з далекої давнини. Цьому сприяло як вирощування пшениці, так і розвиток бджільництва. Так в літописі 1240 р. зазначається, що в Київській Лаврі випікали хліб з медом. Пізніше, коли почали вирощувати цукрові буряки, мед стали заміняти цукром.

Розрізняють тісто дріжджове і бездріжджове (здобне, пісочне та ін­ше). Різні види тіста відрізняються один від одного як за своїм складом, так і за способом приготування. Для всіх видів солодкого тіста викорис­товується пшеничне борошно, не нижче першого сорту. Треба завжди пам'ятати, що якість виробів з тіста в значній мірі залежить від якості борошна. Борошно не повинно мати стороннього присмаку, запаху, над. мірної кислотності, вологості.

Свіжість борошна можна легко встановити по запаху. Для цього лож­ку борошна насипають в склянку, обливають його гарячою водою і накривши, залишають на 2—3 хв. Свіже борошно дає запах клейстера, є ще й інший спосіб. Невелику кількість борошна затискують між долонями і зігрівають диханням. Потім вдихають запах зігрітого борошна.

Колір борошна визначають так. Беруть в пучки трошки борошна і кладуть на чистий білий папір, а зверху на борошно — другий аркуш паперу, і ребром правої руки розрівнюють так, щоб утворився шар бо­рошна завтовшки 3—4 мм. Потім обережно знімають верхній аркуш па­перу і розглядають колір борошна.

Перед приготуванням тіста борошно обов'язково просівають, щоб ви­далити сторонні домішки і збагатити його повітрям.




Схожі кулінарні рецепти