Головне меню

Популярні рецепти

Слоїсте тісто (Закарпатська кухня)

Слоїсте тісто (Закарпатська кухня)

Для слоїстого тіста беруть борошно з сильною клейковиною — 38—40%. Замішувати це тісто слід у приміщенні з температурою 15-17° С.

Перед замішуванням частину просіяного борошна (5—10%) зали­шають для перемішування з маслом і ще частину (5—8%) — для посипання при розкачуванні тіста.

До більшої частини борошна додають молоко або воду, сіль, лимонну кислоту або оцет, яйця і замішують м'яке тісто, поки воно не почне легко відставати від рук.

Замішане тісто залишають на 15—20 хвилин, щоб воно підійшло.

Тим часом другу частину борошна січуть з жиром, місять рукою і формують у вигляді бруска.

Перше тісто розкачують на дошці невеликим прямокутником завтовшки 20—25 мм. щоб краї його були трохи тоншими за середи­ну. На середину тіста кладуть підготовлений брусок масляної маси і загортають у вигляді конверта. Потім на дошці, посипаній борош­ном. не натискаючи, розкачують його качалкою від середини в усі боки шаром завтовшки 10 мм: складають вчетверо так. щоб протилежні краї сходилися не посередині, а трохи відступаючи в один бік. Підго­товлене таким чином тісто охолоджують 20 хвилин. Потім знову роз­качують, складають вчетверо й охолоджують, тепер уже 30 хвилин, після чого розкачують, складають втроє і ставлять в холодильник. Через 25—30 хвилин охолоджене тісто востаннє розкачують, скла­дають втроє, після чого з нього виготовляють і випікають коржі для тістечок, тортів, пиріжків тощо.

Вироби з цього тіста виходять ніжними і пухкими.




Схожі кулінарні рецепти