Вергуни (Закарпатська кухня)
Вергуни готують з безопарного дріжджового тіста. В посудині з теплою (30–35° С) водою розчинюють дріжджі, цукор, сіль, додають яйця, всипають борошно і перемішують до утворення однорідної маси. В цю масу заливають розтоплений маргарин і замішують тісто, яке ставлять на 3—4 години для бродіння в приміщення з температурою 35—40° С.
Коли тісто збільшиться в об'ємі в 1,5 раза, його обминають, знову ставлять для бродіння. Під час бродіння тісто обминають два рази.
Готове тісто ділять на куски вагою 510 г, дають підійти, розрізають на 10 частин і тонко розкачують. Розкачане тісто ріжуть довгими смужками завширшки в два ральці, які в свою чергу теж ріжуть на смужки завдовжки 15 см. Посередині кожної смужки роблять ножем розріз завдовжки 3 см, протягують крізь нього один кінець смужки, вирівнюють і відразу смажать у великій кількості добре розігрітого жиру, перевертаючи на обидва боки. Коли вергуни зарум'яняться, кладуть їх у тарілку й посипають цукровою пудрою.
Витрати продуктів для приготування 10 шт. вергунів вагою по 50 г: борошно 310 г, маргарин 35 г, яйце 1 шт., цукор-пісок 27 г, дріжджі 14 г, сіль 5 г, вода 110 г, цукрова пудра 10 г.
Схожі кулінарні рецепти |