Головне меню

Популярні рецепти

Вінок закарпатський (Закарпатська кухня)

Вінок закарпатський (Закарпатська кухня)

Це святковий калач, який крім споживного призначення, є при­красою стола на весіллях та різних ювілеях.

Вінок готують з опарного дріжджового тіста. Для опари дріж­джі розчиняють у підігрітому до 30—35° С молоці з водою, про­ціджують їх, всипають просіяне борошно (50% від норми), старанно перемішують до утворення однорідної маси, без грудок. Опару став­лять для бродіння в тепле місце. Готовність опари визначають за об'ємом, який в кінці бродіння збільшується в 2—2,5 рази.

Коли опара починав осідати, до неї вливають решту молока з водою, додають сіль, цукор, яйця, все добре перемішують, вводять решту борошна і замішують тісто. Перед закінченням замісу в тісто додають розтоплений маргарин. Приготовлене тісто ставлять в тепле місце дія бродіння на 2—2,5 години. Під час бродіння тісто обми­нають 1—2 рази, щоб воно стало пухким.

Готове тісто ділять на куски по 550 або 1100 г, розкачують завтовшки 0,5—0,6 см. верх змащують розтопленим маргарином, за­гортають у вигляді конверта, залишають на 20—30 хвилин, потім ті­сто ділять на три частини і розкачують, формуючи довгі три валки. З двох валків, починаючи зсередини, плетуть косу, а третім валком щільно обгортають косу в основі, надаючи виробу випуклої форми.

Підготовлений вінок кладуть на змащений жиром лист і ставлять, щоб тісто підійшло. Щоб вінок блищав, його двічі змащують яйцем.

Печуть вінок в гарячій духовці при температурі 210—220° С про­тягом 25—30 хвилин, стежачи, щоб він дістав світло-коричневий колір.

Витрати продуктів на один вінок вагою 1000 г: борошно 600 г, цукор-пісок 96 г, маргарин 90 г, яйця 2 1/2 шт.. дріжджі 30 г, сіль 6 г, молоко 200 г, вода 50 г.




Схожі кулінарні рецепти