Головне меню

Популярні рецепти

Паляниця гуцульська (Закарпатська кухня)

Паляниця гуцульська (Закарпатська кухня)

Готують дріжджове тісто опарним способом. Для опари дріжджі розчиняють у підігрітій до 30—35° С воді, додають 50% норми про­сіяного борошна і старанно перемішують до утворення однорідної маси, без грудок.

Опару ставлять для бродіння в тепле місце. Готовність опари виз­начають за багатьма пухирцями на її поверхні та за збільшенням об'єму опари в кінці бродіння, приблизно в 1,5—2 рази.

Потім в теплій воді розчиняють цукор, сіль, додають кефір або простоквашу, усе змішують з опарою, додаючи решту пшеничного та кукурудзяного борошна. В кінці вимішування в тісто додають розтоплений маргарин. Вимішування продовжують, поки тісто не стане гладким, блискучим і не буде ліпитися до рук.

Приготовлене тісто ставлять для бродіння на 2—2,5 години, до збільшення об'єму в два рази. Під час бродіння тісто обминають.

Готове тісто ділять на куски вагою по 1180 г, падають йому круглої форми, викладають на змащені листи, кладуть у тепле місце на 15—20 хвилин, щоб підійшло. Верх тіста змащують яйцем і випікають в духовці при температурі 220-230° С, стежачи, щоб паляниця не підгоріла і дістала світло-коричневий колір.

Витрати продуктів для однієї паляниці: бо­рошно пшеничне 550 г, борошно кукурудзяне 158 г, вода 380 г, кефір або простокваша 90 г, дріжджі 20 г, цукор-пісок 8 г, маргарин 15 г, сіль 12 г, яйце 2 шт.. жир для змащування форм 3 г.




Схожі кулінарні рецепти