Головне меню

Популярні рецепти

Крученик ужгородський (Закарпатська кухня)

Крученик ужгородський (Закарпатська кухня)

Крученик готують з опарного дріжджового тіста. Для опари дріжджі розчиняють у підігрітій до 30—35° С воді, проціджують, всипають просіяне борошно (50% норми), старанно перемішують до утворення однорідної маси. Опару ставлять для бродіння в тепле міс­це. Готовність опари визначають об'ємом, який в кінці бродіння збіль­шується в 2—2,5 рази.

Коли опара починає осідати, до неї додають решту води з розчине­ними в ній сіллю, цукром, яйцем, усе добре перемішують, вводять решту борошна і замішують тісто. Перед закінченням замісу в тісто додають розтоплений маргарин та ванільний цукор. Приготовлене ті­сто ставлять в тепле місце дня бродіння на 2—2,5 години. Під час бродіння тісто обминають 1—2 рази, щоб воно стало пухким.

Готово тісто ділять на кусочки вагою 110 г, розкачують у вигляді валка, закручують у скрутень, кінці якого з'єднують, щоб утвори­лось кільце, викладають на змащений лист, кладуть у тепло місце на 30—40 хвилин, щоб тісто підійшло. Перед випічкою верх тіста зма­щують яйцем і посипають підготовленими крихтами. Випікають в духовці при температурі 170—180° С протягом 15 — 18 хвилин.

Витрати продуктів для виготовлення одного крученика вагою по 100 г: борошно 70 г, маргарин 13 г, яйце 1/4 шт., цукор 12 г, дріжджі 2 г, ванільний цукор 0,1 г, сіль 1 г, вода 250 г, маргарин для змащування листів 1 г.




Схожі кулінарні рецепти